Annonce

Annonce

Svar: Småtspisende baby - 6 mdr.


22. januar 2020

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Tak for dit brev - og tillykke med det halve år :)

Det lyder som om, at jeres datter er kommet rigtig godt igang med skemaden, og det er helt super for hendes alder, hvis hun ofte spiser ½-¾ dl. af gangen. Det er bedre at hun tilbydes lidt mindre og hyppigere måltider, end at hun spiser få og meget store måltider, det er altså bedre at hun spiser ¾ dl. to gange dagligt end 1.5 dl. på en gang...

Det er rigtig fint med de 3 måltider dagligt nu, og hun må også gerne begynde med lidt mellemmåltider. Du skal endelig udnytte, at hun har lyst til at sidde med mad i hånden, nyder at gnaske og gumle - og det er godt, at hun er så fint med mundmotorisk :)

Du skriver blandt andet: "Hun får mad, når hun vågner og MME herefter samt inden sine lure"... og du skriver også "... hun spiser sjældent helt op og bliver hurtigt sulten efter mælk herefter..." betyder det, at hun får to flasker - altså både efter maden, og før hun skal sove? Hvis det er tilfældet, vil det være rigtig godt, at du skærer ned i antallet af flasker. Ligesom det vil være godt med netop mellemmåltiderne nu. Du skal forsøge at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad og vand af kop, når hun vågner og flaske før hun skal sove. Det betyder, at der nogle gange godt kan gå et par timer mellem hendes hovedmåltider og flasken.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre indtil 6.30-7, hvor dagen begynder stille og roligt...

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frisk blød frugt i hånden, frugtmos og vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Øllebrød eller grøntsagsmos og der begyndes med kød eller fisk i mosen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Frisk blød frugt i hånden og lidt frugtmos og vand af kop. Tilbydes også stadig flaske her...

Powernapper evt. eller den springes måske nogle dage over - det afhænger af, hvor lang middagsluren er...

Aften 18: Grøntsagsmos og der begyndes også her med kød og fisk i mosen. Vand af kop og suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende i hånden.

Flaske og puttes til natten ca kl 19.30-20.. tidspunktet kan dog godt være lidt senere, hvis hun har taget en powernap om eftermiddagen :)

Sen aften 23-24: Drømmeflaske og begynder nu at kunne sove igennem uden mælk midt nat... Nogle børn vil også have en rytme, hvor de sover deres længste søvnstræk først, så hun f.eks. får flaske kl 20, sover til 02 tilbydes flaske her og ...


Annonce

... derefter sover videre til 06, hvor hun så får flaske igen. En sådan rytme er også helt okay :)

Adskillelsen mellem skemad og mælk giver plads til begge dele i maven. Derudover er det som sagt godt med mad i hånden - og nogle gange kan det faktisk være en fordel, at du starter med lidt mad i hånden og så følger efter med lidt på en ske. Det at sidde og sutte, gnaske, gumle er med til at vise hende, at det er spisetid. Hun vil producere mere spyt og være mere parat til skemaden, når du så kommer med den...

Der skal tilsættes fedtstof og MME til al hjemmelavet mad. Der skal ikke tilsættes MME eller fedtstof til færdiglavede grødprodukter (med mindre der står på pakken, at det er uden mælk) og der skal ikke tilsættes fedtstof og MME til mos på glas.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Mæthed skabes hele dagen igennem og er en nødvendighed for at kunne sove igennem om natten. Når det er sagt, så er det dog samtidig vigtigt, at du forsøger at hjælpe hende til at sove om natten og ikke få små slurke mælk flere gange natten igennem. Det vil være et realistisk mål, at hun nu sover 5-6 timer uden mælk f.eks. fra kl 23.30 til 05... Jo mere hun "slatspiser" om natten, jo mindre vil hun naturligt indtage i dagtimerne, derfor er det vigtigt, at du hjælper hende med at få drømmemåltidet sen aften, så hun kan sove igennem uden mælk og at du samtidig er opmærksom på at tilbyde mange små måltider dagen igennem. Jf. dagsplanen :)

Det er fint, at I varierer mellem hjemmelavet og færdiglavet mad, og det er rigtig godt, at I gradvist lader hendes mad tage udgangspunkt i den mad, som I andre spiser. nogle børn har brug for en gradvis overgang, og det lyder fint, det I forsøger her. Nogle gange kan det være en fordel at blande den færdiglavede mad med den hjemmelavede, så hun f.eks. får hjemmelavet havregrød blandet med færdiglavet, for på den måde at vænne hende til grød med mere bid, ligesom du kan komme lidt af jeres egne mosede kartofler eller fint hakket kogt kylling i en færdigmos, som indeholder disse fødevarer i forvejen. Den færdiglavede mad er ofte meget blød og cremet i konsistensen, hvor den hjemmelavede mad giver lidt mere bid og tyggemodstand, så at blande det kan hjælpe hende til at finde ud af, at maden nu skal bearbejdes lidt mere. Du fortæller, at hun er meget interesseret i at spise selv og er godt med mundmotorisk, så det vil være super at forsøge at stimulere dette lidt ekstra - uden at det dog bliver for meget for hende, så hun føler sig presset og ender med at afvise maden helt... :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre :)

Fortsat held og lykke og fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Min pige vil ikke spise

Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Yoghurt produkter til baby

Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


21. april 2024 | Kost og ernæring | 12 mdr.

1 år, mad og sove egen seng

Hej Helen, Lige lidt info om vores dreng. Han er en etårig, lattermild,...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2024 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Aftensmad og natteroderi

Kære Helen. Tak for dine tidligere råd og vejledning. Jeg kunne godt bruge...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

5.5 måned og mangler appetit

Hej Helen. Jeg skriver til dig, fordi jeg er bekymret for min søns appetit....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Dagtilbud til børn

Vi har i Danmark kommunale dagtilbud til vores børn.

Dagtilbud omfatter:

- Vuggestuer og dagplejeordninger for ½-3 årige
børn

- Børnehaver for 2-6-årige

- Aldersintegrerede institutioner for flere aldersgrupper

- Fritidshjem

- Skolefritidsordninger (SFO) for børn i skolealderen.

Aldersopdelingen kan variere lidt fra kommune til kommune.

Hvis I ønsker at få jeres barn...

Læs mere i Babylex

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Mange tak for dine mange meget gode og brugbare råd. Jeg er glad for at man kan skrive til dig. Ingen som jeg har mødt har så mange gode konkrete råd som du har og samtidig kan man altid mærke at det er med et stort hjerte. Tak! Persi


Annonce